Cilt: 2 Sayı: 1, 30.06.2021

Yıl: 2021

Olgu Sunumları

Olgu Sunumu

2. Dystocia due to Dicephalus in a Cow

Derlemeler

Derleme

3. Köpeklerde Laparoskopik Ovariektomi

Bozok Veterinary Sciences'da, disiplinlerimize yönelik Klinik Bilimleri, Klinik Öncesi Bilimleri, Temel Bilimleri, Gıda Hijyeni ve Teknolojisi, Zootekni , Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları, Halk Sağlığı, Egzotik, Yaban ve Laboratuar Bilimi alanlarında hazırlanmış güncel ve özgün değeri olan orijinal araştırma makaleleri, olgu sunumları, derlemeler, kısa bildiriler ve editöre mektuplar yayımlanarak ulusal ve evrensel bilime katkı sağlamak amaçlanmıştır.

https://vetdergi.bozok.edu.tr/vetdergi/sayfa/4/aim-and-scope

Bozok Veterinary Sciences, Yozgat Bozok Üniversitesinin bilimsel yayın organı olup Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez yayımlanır.Derginin kısaltılmış ismi ''Bozok Vet Sci'' ’dir.  Bozok Veterinary Sciences hakemli ve bilimsel süreli dergi olarak yayınlanmaktadır. Dergimizde, Türkçe ve İngilizce dillerinden birinde hazırlanmış olan ve daha önce başka bir dergiye eş zamanlı olarak sunulmamış disiplinlerimize yönelik Klinik Bilimleri, Klinik Öncesi Bilimleri, Temel Bilimleri, Gıda Hijyeni ve Teknolojisi, Zootekni, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları, Halk Sağlığı, Egzotik, Yaban ve Laboratuar Bilimi alanlarında hazırlanmış orijinal araştırma makalesi, olgu sunumu, davetli ve editör onayı alınmış derlemeler, kısa bildiriler ve editöre mektuplar yayınlanır. 

https://vetdergi.bozok.edu.tr/vetdergi/sayfa/4/aim-and-scope

https://vetdergi.bozok.edu.tr/vetdergi/sayfa/11/author-guidelines

Yazıların sorumlulukları yazarlarına aittir. Gönderilen yazının yayınlanabilmesi için, yayın kurulunca tayin edilen danışmanlar tarafından uygun bulunması şarttır. Dergide yayınlanan yazılar için ücret ya da karşılık ödenmez. Kabul edilmeyen yazılar ve ekleri, aksi belirtilmediği takdirde iade edilmez.
Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizce. Yayının başında, Türkçe “Özet”, İngilizce “Abstract” kısımları yer almalıdır. Özet (Abstract) bölümü 200 kelimeyi geçmemelidir.
Metinde sade ve anlaşılır bir yazım dili kullanılmalı, bilimsel yazım tarzı benimsenmeli, gereksiz tekrarlardan kaçınılmalı ve kısaltmalar ilk kullanıldığı yerde tanımlanmalıdır.
Bozok Veterinary Sciences’nde yayına kabul edildiği takdirde her türlü yayın hakkının devredildiğine dair beyanları kapsayan "Copyright Form - Yayın Hakkı Devir Sözleşmesinin" sorumlu yazar tarafından imzalanarak pdf formatında gönderilmesi gerekmektedir.
Dergiye sunulan çalışmaların "etik kurul onayı" sorumluluğu yazarlara aittir. Bununla beraber Editör, gerektiğinde yazarlardan etik kurul belgesi isteme hakkını saklı tutar.
Makalede yer alan tüm yazarların bir bilimsel araştırmacı tanımlama sistemi olan ORCID ID (Open Researcher and Contributor Identifier) kayıt numarası bilgisini makale gönderilme aşamasında sisteme yüklemesi gerekmektedir. ORCID ID kaydı, http://orcid.org adresinden ücretsiz yapılabilir.
Yazışma adresinde belirtilen yazar; tüm yazışmalardan, makale üzerindeki değişikliklerden (yazar sayı ve sırası dahil) ve yayına kabul edilen yazıların matbaa provasının düzeltilmesinden sorumludur.
Elektronik sunum: Yayın inceleme sürecini hızlandırmak amacıyla yazılar tam olarak elektronik olarak sunulmalıdır.
Yayınlanması istenen çalışmalar; Microsoft Word 6.0 veya daha üst versiyonda, Times Roman yazı karakterinde 12 punto, çift aralıklı, sayfanın tüm kenarlarında 3 cm boşluk olacak şekilde ve ilk sayfadan başlayacak şekilde satır numaraları ile birlikte yazılmalıdır. Çalışmada yer alan yazarlar ile ilgili bilgiler “Başlık Sayfası-Title Page” ile “Esas Doküman-main document” den ayrı sunulmalıdır. Orijinal araştırma ve derleme makalelerinde 16 sayfa, literatür listesi mümkünse ise 30 adet sınırını, şekil ve tablo sayısı ise 8 adet sınırını aşmaması tercih edilmelidir. Kısa bildiri ve olgu sunumlarında 10 sayfayı aşmamalıdır.
Bozok Veteriner Bilimleri’ne gönderilen yazılar, aşağıdaki sıraya göre (Başlık, Özet, Metin, Kaynaklar, Tablolar ve Şekiller) düzenlenmeli, Tablo ve Şekiller ayrı sayfalarda belirtilmelidir.
Dergiye gönderilen çalışmalar Abstract, Özet, Giriş, Materyal ve Metot, Bulgular, Tartışma ve Sonuç, Kaynaklar başlıklarından oluşmalıdır. Giriş, Materyal ve Metot, Bulgular, Tartışma ve Sonuç bölümleri numara verilerek belirtilmelidir (1.Giriş, 2.Materyal ve Metot, 3.Bulgular, 4.Tartışma ve Sonuç). Alt başlıklar 1.1., 1.2., şeklinde ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Referanslar bölümü numaralandırılmamalıdır.
Başlık: Başlık kısa, açık, tüm harfleri büyük ve yazı için uygun olmalıdır. Özellikle elektronik sunumda makalenin sadece başlığı, (yazar ve kurum adresi vermeksizin) yazılmalıdır. Bu yöntem, yazıların uzmanlarca tarafsız bir şekilde değerlendirilmesini sağlamak amacıyla uygulanmaktadır.
Özet: Türkçe yazılarda Türkçe ve İngilizce özet olmalıdır. İngilizce yazılarda Türkçe özet de gereklidir. Özet, 250 kelimeden daha uzun olmamalı; amaç, materyal ve metot, bulgular ile sonucunu içermelidir. Özetlerin altına 4-6 adet anahtar kelime verilmelidir. Türkçe anahtar kelimeler "Türkiye Bilim Terimleri (TBT)"ne uygun olarak verilmelidir (Bkz. http://www.bilimterimleri.com). İngilizce anahtar kelimeler "Medical Subject Headings (MESH)" e uygun olarak verilmelidir (Bkz. http://www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html).
Metin: Araştırma makalelerinde; Giriş, Materyal ve Metot, Bulgular ile Tartışma ve Sonuç bölümleri, olgu sunumlarında ise; Giriş, Olgu Sunumu, Tartışma ve Sonuç bölümleri olmalıdır. Bölüm başlıkları ilk harfi büyük olacak şekilde küçük harfler ile yazılmalıdır. Yazılarda “Systeme International (SI)” birimleri kullanılmalıdır. Derleme makaleler için hazırlanan özet derlemenin konusu hakkında bilgi ve derlemenin amacından oluşmalıdır. Derleme makalesi “Giriş” ile başlamalı, yazar/lar tarafından belirlenecek ara başlıklarla devam etmeli, “Sonuç” ve ‘’Kaynaklar’’ ile tamamlanmalıdır.
Sembol, birim ve kısaltmalar: Dergimiz, Scientific Style and Format, The CSE Manual for Authors, Editors, and Publishers, Council of Science Editors, Reston, VA, USA (7th ed.) tarafından belirtilen sistemi kabul etmektedir. ×, µ, η, veya ν gibi semboller MS Word sembol listesinden seçilerek kullanılmalıdır. Derece (°) sembolü gösterimi için; “O” harfinin veya “0” rakamının üst simge şeklinde gösterilmesi ile yapılmamalı sembol menüsünden kullanım tercih edilmelidir. Çarpım “x” harfi değil sembol menüsü (×) kullanılmalıdır. Sayı, birim ve matematiksel semboller (+, –, ×, =, <, >), kullanıldıktan sonra bir boşluk bırakılmalı (örneğin., 3 kg), yüzde işaretinden sonra boşluk bırakılmamalıdır (örneğin, %45). Latince et al., in vitro veya in situ terimleri italic olarak gösterilememelidir.
Kaynaklar: Kaynaklar metin içinde parantez içinde numara ile belirtilmelidir. Birden fazla kaynağa atıf yapılacaksa aynı parantez içerisinde belirtilmelidir örn, (3,5,7-11). Literatür listesinde yer alan kaynakların her biri için metinde atıf yapılmalıdır. Beşten fazla yazarı olan kaynaklarda, beşinciden sonrası için “et al.” eki kullanılmalı, aşağıda verilen sistematik ile noktalama işaretleri ve yazım kurallarına dikkat edilerek yazılmalıdır.
Kaynak süreli yayın ise; Örnek: Durmuş İ, Demirtaş ŞE, Can M, Kalebaşı S. Determining egg consumption habits in Ankara. Tavukçuluk Araştırma Dergisi 2007; 7: 42-45 (article in Turkish with an English abstract).
Aslam B, Wang W, Arshad MI, Khurshid M, Muzammil S et al. Antibiotic resistance: a rundown of a global crisis. Infection and Drug Resistance 2018; 11: 1645-1658. doi: 10.2147/IDR. S173867.
Kaynak editörlü kitaptan bir bölüm ise; Örnek: Gay CC, Besser TE. Escherichia coli septicaemia in calves. Gyles CL. eds. In: Escherichia Coli in Domestic Animals and Humans. Wallingford: CAB International, 1994; pp.75-90.
Kaynak kitap ise; Örnek: Varley H, Gowenlock AH, Bell M. Practical Clinical Biochemistry. Fifth Edition. London: William Heinemann Medical Books Ltd, 1984; p. 685.
Kaynak editörlü kitap ise; Örnek: Constable PD, Hinckliff KW, Done SH, Grunberg W. Veterinary Medicine. Eleventh Edition. London: W.B. Saunders Company, 2017; p.57.
Kaynak kongre bildirisi ise; Örnek: Kirbas A, Degirmencay S., Kilinc AA, Eroglu MS. Increased cardiac troponin-I concentration and cardiac enzyme activities in neonatal calves with sepsis. Second International Veterinary Internal Medicine Congress. October, 11-13, 2019; Ankara-Türkiye.
Kaynak tez ise; Örnek: Kırbaş A. Elâzığ, Samsun, Sivas, Tokat ve Yozgat illerindeki sığır ve koyunlarda Kırım Kongo Kanamalı Ateş virüs enfeksiyonunun seroprevalansının araştırılması, Doktora tezi, Fırat Üniv Sağ Bil Ens, Elâzığ 2009; s.1-2. (thesis in Turkish with an English abstract).
Web tabanlı erişimler kaynak olarak gösterilmemelidir.
Tablolar; kaynaklar kısmından sonra, her bir tablo ayrı sayfada olacak şekilde verilmelidir. Tablo başlıklarının yalnızca ilk harfleri büyük olmalıdır. Tablo başlıkları tablonun üzerinde bulunmalı ve Tablo 1. (Table 1.) şeklinde numaralandırılmalıdır. Tablolarda iç ve yan kılavuz çizgiler kullanılmamalıdır. Tanımlayıcı bilgi ve açıklamalar tabloların altına yerleştirilmelidir.
Her resim, grafik ve çizim; şekil olarak kabul edilip Şekil 1. (Figure 1.) gibi yazılmalı, her biri ayrı sayfada olacak şekilde verilmelidir. Tanımlayıcı bilgi ve açıklamalar şekil ismi ile birlikte şeklin altına yerleştirilmelidir. Resimler 300dpi çözünürlükte olmalıdır.
Yayının baskı öncesi matbaa provası yazışmadan sorumlu yazara gönderilir ve üç gün içerisinde kontrol edilerek dergiye geri gönderilmesi istenir.
Her yayın için Bozok Veteriner Bilimleri'nin ilgili sayısı yazışmadan sorumlu yazara gönderilir. Makalelerin PDF türü tam metin dosyalarına derginin web sayfasından erişilebilir.

Yayın Etiği

Makalede kullanılan kaynaklar; metin içerisinde ilk kullanılan kaynak 1 olmak üzere numaralandırılmalıdır. Makalenin kaynaklar bölümünde de bu numaralandırma ile sunulmalıdır.
Makalenin konusu olan araştırmaya eğer destek sağlayan kurum ya da kuruluşlar var ise, makale başlığının sonuna üst simge olarak yıldız işareti konulmalı, makalenin ilk sayfasının dip not kısmında gerekli açıklama yapılmalıdır.
Yayınlanmak üzere dergiye gönderilen makaleler, farklı dergilerde ve çeşitli internet kaynaklarında yayınlanan makaleler ile benzerlik açısından uygun bir program ile kontrol edilir. Kontrol sonucunda % 20 veya daha fazla benzerlik gösteren makaleler reddedilir.
Herhangi bir şekilde sahte veri kullanıldığı belirlenen makaleler reddedilir.
Daha önce başka bir dergide yayımlanmış makaleler, değerlendirmeye alınmaz.
Dergide yayınlanan çalışmanın içeriğinden doğan yasal sorumluluk tamamen yazar(lar)a aittir.
Yayın için gönderilen çalışmalar yayınlansın veya yayınlanmasın geri dönemez.
Derginin tamamen içerik olan derginin yasal yükümlülükleri yazarlarına aittir.
Türkiye Cumhuriyeti,  Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ihbarı mecburi olarak Kabul edilen hastalıklarla ilgili Türkiye sınırları içerisinde yapılmış ve makaleye dönüştürülmüş herhangi bir yazının dergide değerlendirilmeye alınabilmesi için, Bakanlıktan alınmış izin yazısının makale ile birlikte editörlüğe sunulması zorunludur.

Etik ilkeler

Etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel hayvanlarla ilgili çalışmalar için tüm disiplinlerde yapılan çalışmalarda etik komite onayı alınmalı, bu onay makalede belirlenmeli ve belgelenmelidir.
Bu başlık altında hakem, yazar ve editör, etik kurallar hakkında ayrı başlıklar altında bilgilendirilmelidir.
Bozok Veterinary Sciences Dergisi’ne yayımlanması amacıyla gönderilen hayvan deneylerine dayalı bilimsel çalışmalarda; makalenin Materyal ve Metot kısmında “Yerel Etik Kurulu onayı alınmıştır” veya “Yerel Etik Kurulu ilkelerine uyulmuştur” ifadesi yer almalıdır. Eğer Yerel Etik Kurulu onayı alınmış ise Yazar(lar) etik kurul onayı aldıkları kurumu ve onay numarasını belirtmelidirler.

Dergiye gönderilen çalışmaların daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış olması gerekmektedir. Dergimiz ücretsiz yayın politikası izlemektedir. Dergimiz açık erişimli ve online olarak yayınlanmaktadır.